Her kan du se svar på de mest stillede spørgsmål om rig og tovværk:
Spørgsmål: Hvorfor skal jeg købe nye fald/skøder i Spectra/Dyneema tov når de gamle var i polyester??
Svar: Som med alting her i verden kommer der forbedringer. Mange værfter, butikker osv. bruger eller sælger polyester tovværk fordi det er billigt, men desværre strækker selve fibren sig betydeligt mere end Spectra.
Når et fald eller skøde strækker sig (elasticitet) bliver sejlet dybere og faconen flytter sig bagud i sejlet, som medfører øget krængning, ringere højde til vinden og lavere fart.
Det kan godt lade sig gøre at opnå næsten ingen stræk med polyester tovværk, men tovet skal så være dimensioneret betydelig tykkere end et Spectra tov med samme stræk. Dette vil så betyde ekstra vægt i masten, som igen medfører øget krængning og dermed lavere fart osv. Desuden vil et sådant polyester tov ofte koste næsten det samme som et passende dimensioneret Spectra tov og stadig ikke opnå helt så lille stræk.
Spørgsmål: Jeg sejler kun tur-sejlads. Er polyester fald så ikke godt nok til min båd?
Svar: Se ovenstående svar. En båd som sejler hurtigt og med relativ lille krængning er for det meste mere behagelig at opholde sig på end en båd med lav fart og stor krængning. Med en hurtigere båd kan man jo også komme længere omkring og opleve mere på den altid for korte ferie.
Spørgsmål: Jeg har købt et nyt genoa fald, og nu skrider det i min Spinlock aflaster. Hvad skal jeg gøre?
Svar: Spinlock aflastere kan have to forskellige typer cam (den bevægelige del inde i aflasteren der bider om tovet). På denne står der hvilken diameter tovværk den passer til. Denne cam kan skiftes, enten til en ny hvis den er slidt, eller til en mindre tovværks diameter hvis den ikke passer.
Spørgsmål: Hvad er forskellen på Spectra og Dyneema??
Svar: Det korte svar er ’ingen forskel’ da Spectra og Dyneema er varemærker for en UHMwPE fiber (Ultra-High Molecular weight PolyEthylene) fra to forskellige fabrikanter, den ene under licens fra den anden.
Dog findes der forskellige typer af denne fiber, hvoraf de der er velegnede til tovværk idag oftest beskrives med Dyneema SK78 og SK90.
Heraf er det SK78 som bruges i det meste kvalitets tovværk idag. SK90 er den nyeste variant som kom på markedet i slutningen af 2009, og nærmest kan beskrives som en bedre afløser for SK78 da den har højere brudstyrke. SK78 er udviklet til at have mindre ”creep” (permanent forlængelse over lang tid med permanent last) til f.eks. Jorden rundt-kapsejladser.
Dog koster f.eks. et SK90 faldtov i samme diameter lidt mere end SK78 og har godt 10% højere brudstyrke. Vi leverer gerne fald og skøder lavet med SK90 fiber, men der må forventes lidt længere leveringstid på disse.
Spørgsmål: Hvornår / hvor tit skal jeg skifte min rig?
Vi anbefaler udskiftning af wire- og rodrig indenfor et fast interval, da metaltræthed indtræffer hurtigere end de fleste bådejere ved eller er opmærksomme på. For eksempel kan metaltræthed i kordellerne i wireriggen ofte sidde indvendigt og ikke umiddelbart være synligt for det blotte øje. Dermed kan wirerne pludselig svigte, f.eks. sejlads i hårdt vejr - eller bare ved almindelig sejlads - med en knækket mast til følge. Hertil kan der komme skader på båden og indebærer stor sikkerhedsrisiko for mandskabet ombord.
Riggerne anbefaler at en wirerig udskiftes efter max 15 år og max 10 år for en rodrig.